Thursday, February 14, 2013

ChocChip Bread Puding ala Dibby

Assalamualaikum..

Happy Chinese New Year to all who celebrating it..
Hopefully belum terlambat la ye..heee..
warga malaysia mostly dapat cuti 4 hari dari hari Sabtu till Selasa..n smlm Rabu dh start keja..
boring je kena keja...n this week smbg lg Supplier Training..kena train supplier..
hahaha itu utk mukaddimah je ye kawan2..entry hari ni nk cite benda lain..ChocChip Bread Puding!

disebabkan cuti aritu rajin terlebih makanya, tuan tanah merajinkan diri pegi Giant and beli brg2nya..
gigih tak? gigih tak? heeeeee...

Jom kita kongsi resepi & cara2nya...
Bahan-bahan:-

15 Keping Roti apa2 brand
800ml susu segar
5 sudu majerin
ChocChip sesuke hati
Esen Vanila
Sebijik Telur

Untuk Sos:-
Susu Segar 2-3 cawan
3 sudu besar gula
2 sudu besar tepung castard
Esen Vanila

Note: maaf, kualiti gmbr kurang baik..almaklumla rumah berlampu kuning...(romantik u..hew..hew..)

antara bahan2 yg diperlukan..gula lupa nk amik gmbr..heee

step 1:-
                             mula2 baca bismillah and niat masak dengan kasih sayang ye..heee.                         
kacau gula, majerin and susu
(maaf gmbr lupa nk amik...)


step 2:-
carik2kn roti n campur dgn gula, majerin & susu td..and gaul rata

step 3:-
pecahkan telur n esen vanila didalam campuran td dan gaul sebati semua bahan

step 4:-
semua bahan yg dicampur n digaul td dh ready utk masuk dlm loyang..
x kisahh loyang 4segi ke, bulat ke, bersegi2 ke..heee
n aluminium foil tu pun x wajib..
masuk kn dlm setengah loyang, tabur kn ChocChip, pastu baru habis kan semua bahan adunan td..
atas skali pun taburkan ChocChip juga..



haaa yg ni hasilnya lepas dh masukkn semua bahan n ChocChip td...
 
step 5:-
masak selama 30min dgn suhu 180'C pastikan api atas bawah ye..
kalau masih lembik or x puas hati boleh tmbah masa..


ok masanya untuk masukkan dlam oven..yeayy..
x sabar nk tggu siap
 
step 6:-
haaaaa...mendadak naik..hehehehe..
rasa2 sedap x?? hee.. kecur air liur...

yeayyy siap dh!!
tggu sejuk jap boleh makan...hidang dgn sos

step 7:-
untuk sos pula,
campurkn gula, susu segar n masak atas periuk and bila dh menggelegak, masukkn tepung castard.. kancau hingga agak pekat n warna jd warna cream kekuningan..jgn lupa sesudu kecil esen vanila.

gunakan api kecil shj ye..
 
inilah hasilnya.. alhamdulillah...sedappnye!!
hahah puji masakan sndr..heeee..

bawa sikit untuk kwn2 di ofis..
gmbr hasil tgkapan marina..heee
alhamdulillah.. kenyang mkn puding roti...aaaaa nk lagi!!!


Sekian resepi untuk hari ni..nnti kalau ada resepi lain kita share2 lg ye...
sape2 berminat silalh cuba di rumah anda ye...selamat mencuba..
babai..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...