Monday, April 15, 2013

There's Nothing Like Australia - Great Ocean Road Tour (2)

salam semua....
utk entry Aussie yg ni kita nk cite ape jadi hari ke-2 plak...
Ktorg sume semangat bangun pagi seawal 5.30am bersiap2 nk kluar.. hari gelap lagi..
sbb kul 6.00am nnti kwn abg man nk amik ktorg then hntr g train..
muka awal pagi semangat naik train..

agak2 nk pegi mana awal2 pagi ni?? ala msti dh tau sbb aku dh tulis kt tajuk diatas kn..hahahaha
ok hari ni ktorg nk pegi menjelajah Great Ocean Road (GOR)..kali ni ktorg amik day tour..x silap dlm AUD99 (RM 320/person) inclusive morning tea n lunch.
6.50am infront of Ibis Hotel, Thery Street
bus tour tu akan amik ktorg kt depan Ibis Hotel ni dlm kul 7.30am..sebab pe kt hotel ni? sbb ktorg yg choose pick up location kt sini..korg boleh pilih mane2 location listed dlm option dia bg masa kita nk booked. ktorg takut gak org tu x amik kn..lg2 ktorg ni 1st time amik tour2 gini..hahahahcuak je muke memasing tggu time tu..betul ke ni..ade ke x ni..

jalan pun lengang lagi..
haaa smpi pun.. ni la mini bus yg ktorg naik..
ktorg amik day tour ni dgn WILDLIFE TOURS AUSTRALIA mengikut dari review dlm website dia mmg dh ramai la yg amik dgn diorg.. n byk gak option tmpt2 lain yg dia offer dan antara yg murah jugak lps ktorg dh survey2..tapi dia bukan bwk kita je tau, nnti kita akan join dgn org2 lain yg purchase tour yg sama jugak..mmg penuh 1 bus aritu.. ktorg group 1st dia pick up next pegi pickup org dkt Holiday Inn plak..smabil2 tu smpt la ktorg dok posing2..hehehe lps ni nk tdo sbb perjalanan Melb city to GOR amik masa dlm 3 jam jugak la..

Ni depan Holiday Inn.. ktorg tggu org2 lain lg..perasan x ade pompuan 2 org kt blkg tu, tu satu group ngan ktorg la..
OTW..haaa nmpk x signboard 'To Great Ocean Rd' tu??

bg sape2 yg x penah dengar psl GOR ni..boleh search google.. ktorg dlu x tau gak.. tp bila plan nk visit Melb terus search n jumpa..GOR mmg famous among tourist..
brief psl GOR >>> The Great Ocean Road is an Australian National Heritage listed 243-kilometre stretch of road along the south-eastern coast of Australia between the Victorian cities of Torquay and Warrnambool

ni satu bus ngan ktorg...mat salleh sume uollss.. ktorg je ASIAN.. time ni tour guide benti jap sbb sume org nk tgk wild kangaroo...
Bells Beach the famous surfing area..
tgk dr atas je.. x turun bawah pun.. sbb angin kuat n sejuuukkk grrrr...
MEL..ni la tour guide ktorg..tgh prepare morning tea utk group ktorg.. team yg sblh tu pun sama...

k.ina sempat posing smbil thn sejuk...
lps dh settle sume minum n kemas2... naik bas blk n move to next stop plak.. sambil tu dia suruh ktorg pilih nk mkn lunch ape...jgn risau ade je mknan HALAL tgk betul2 kt list tu (item 2)...Aussie mmg senang dpt HALAL food
haaaa ni lah Great Ocean Road Arch...sume org nk bergmbr kt sini...
ktorg pun nk jugakkkkk..heeeeee kt sini ktorg jumpa family melayu..dorg yg tlg amikkn gmbr ni.. n ktorg pun amikkn gmbr dorg..heeee
@ Lorne and Anglesea town, otw to Kennette RIver

cantiknye laut dia... subahanallah...

Beach Walk
ni pun spot amik gmbr.. mmg sume tmpt cm nk benti amik gmbr...
singgah jap kt Kennette River Holiday Park...
ade wild KOALA

ni 1 group ngan ktorg gak.. sorg tu dr Japan sorg lg dr Russia..mmg jinak2 burung ni...
Koala Cove Cafe

nk jadi KOALA plak kerrr???
kemaiinnn...

signage pun jadii...

Wildlife Tours you rock bebeh!!
Mel pun join ktorg amik gmbr.. baik dia ni.. friendly...
this is our lunch!! ooohh sungguh lazat... teringat2 smpi hari ni..

Appolo Bay town... sblh kiri tu tmpt lunch ktorg.. Iluka Restaurant
@Grampians National Park.. ni bdk2 study kt Brisbane dtg holiday kt Melb jugakk.. yg tgh tu from Paris & sblh tu dr Japan..
Twelve Apostles Loockout point.. yeayy smpi dh.. ni la tmpt2 yg di tunggu2...
ramaaaii org kt sini.. sini mmg sejuk..kalo mkn megi best ni...

nama tmpt ni 12 Apostles sbb dlu2 mmg ade 12 Apostles (tu batu2 yg tgh2 laut tu) tp skrg dh tggl 7 Apostles je.. lain dh kena hakis dek air....cantik sgt kt sini..
Hani & Tiha
Speechless..Subahanallah
Meeting new friend from Japan, France & Korea
bestnyeeee kt sini.. sejukkkk.....nyamannn...tenanggg..
yeayy kita berjaya smpi sini..
lookout point plg hujung skali


nmpk x rambut minah salleh tu?? mcm tu la kuatnya angin...heee
Unstable Cliffs
sila klik gmbr ni kalo nk tgk lagi besar ye..
Gambar tersangat la banyak... ni pun pilih2 mana yg terbaik je.. entry ni pjg lg.. harap bersabar ye...hehehe so far kita dh cover (eh2..dh mcm study plak) Bells Beach, Memorial Arch, Lorne & Anglesea, Kennette River (Spot Wild Koala), Lunch at Appolo Bay, Grampians National Park & 12 Apostles.
Lps ni kita nk tinggal nkstory pls Loch Ard Gorge and London Bridge..korg ingt ade 1 je London Bridge kt UK nun..hehehe kt Victoria pun ade tau...hehehehe
Klik gmbr utk baca details ye..
kenapa cliff ni terbahagi 2? kena baca yg atas tu la...hehehe
boleh turun bawah kalo rajin..
2 survivors dr tragedi Loch Ard Gorge
hani, K.ina & tiha rajin turun bawah..
peace yaww!!
ni pun kena klik kalo nk tau details
View dari bawah..
Biru sgt laut nii...Allah maha besar!!
mcm kt Africa pun ade...hehehe
the unstable cliffs





suka ngan pokok2 sekitar ni..x penah jumpa kt m'sia..heee
eh2.. kemain depang2 tangan bagai...

ini lah dia London Bridge..kenapa?? sila baca bawah ye..

London Bridge has fallen down...sedihh..

 maka habis la tour kita sepanjang Great Ocean Road... masa untuk dinner n pulang ke pangkal jalannn...

Behenti utk dinner dkt area Colac Otway..ktorg x makan pun sbb xde kedai tulis halal so masuk COLES n shopping air n chips..heee
Pekan Colac yg sunyi..sbb dlm kul 7pm lbh time ni.. kt Aussie kedai mostly tutup kul 3pm..cuaca time ni 14'C..sejukk bangat.. x caya sila klik gmbr ni..kt bumbung kedai sblh kirir ada tunjuk cuaca..

pilih nk ke Warrnambool ke Geelong/Ballarat ke..hehehe
Lps dh siapp dinner sume ktorg naik bus blk n terus gerak ke Melb City.. Tour Guide terus hntr balik ke tempat yg dia amik kita td or ke tmpt mana2 yg dia lalu kita boleh turun.. so ktorg mntk di ahntr kt Flinders Street Station sng amik train terus ke Glenroy station..nnti kt sana kwn abg man amik ktorg..




sume nk bergmbr kt Flinders Street Station..heeee... glamor ooo station ni...heeee
Lps dh smpi umah Kak Dah, mandi2 n refresh kn diri pastu makan..K.Dah masak sedapp ooo.. w/pun malam amatla sejuk tapi ttp layan... lps makan siap2 kn brg utk esk plak.. sbb esk pagi2 kul 3am nk gerak ke airport plak.. becauuseeeee we're goiinngg toooo SYDNEY yaww!!!! flight kul 6am mmg penat seharian berjalan tapi bkn slalu dpt travel ke sini..so take it as easy as u can...

Moral of the story:
1- amik day tour sgt berbaloi2 sbb focus pada yg tmpt kita nk pergi tu je.. so x yah ikot package yg x sesuai ngan jiwa kita..heee..
2- backpack mmg jimaaaattt duit cuma penat... if you dont mind penat sket its ok.. at the end u will enjoy it..heee
3- try your best to capture every moment walau semalas mana pun..sbb rugi nnti balik teringat2..(ni ckp kt diri sndr ni..hahahaha)


Tadaaaaa... nnti lps ni update psl Sydney plak ye...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...